Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 27.11.2000

"Mjesto i uloga osoba posvećenog života u mjesnoj Crkvi"

U prostorijama Vrhbosanskog nadbiskupskog ordinarijata u Sarajevu održana je u ponedjeljak, 27. studenoga ove godine peta sjednica Vijeća Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za osobe posvećenog života i Družbe apostolskog života. Sjednici je predsjedao predsjednik Vijeća, banjalučki biskup mons. dr. Franjo Komarica. Članovi Vijeća su se između ostalog, posebno osvrnuli na zaključke s prošle sjednice te razmotrili nužne korake u pripravi Studijskog dana o redovništvu s područja ove biskupske konferencije.

U plodnoj raspravi uočeno je da su mnogi redovnici i redovnice tijekom ove jubilarne godine aktivno sudjelovali u raznim duhovno-pastoralnim programima unutar svojih redovničkih zajednica. Kod pojedinih redovničkih osoba je uočen zamor, pa čak i određena nemarnost kada je u pitanju vlastiti duhovni rast ili obavljanje konkretnih zaduženja unutar vlastite redovničke ili biskupijske zajednice. Istaknuta je potreba većeg koordiniranja duhovnih i pastoralnih akcija na području biskupija i unutar pojedinih redovničkih zajednica. Vijeće je s radošću konstatiralo da se postojeće "duhovne oaze" na području naših biskupija sve više koriste za razne susrete duhovno-pastoralne naravi a što je u duhu preporuka i naših biskupa s njihovog ljetošnjeg zasjedanja. Članovi Vijeća odlučili su ponovno apelirati na biskupe da se pripravnicima za ministerijalno svećeništvo u našim bogoslovijama omogući prikladno upoznavanje sa aktualnim problemima duhovne i socijalne naravi, posebno onih grupacija koje su često zapostavljene od službenih državnih institucija, (mladi, hendikepirani, samci, starije osobe, ovisnici, ratom pogođene osobe i dr.).

Raspravljajući o pripravi Studijskog dana pod naslovom "Mjesto i uloga osoba posvećenog života u mjesnoj Crkvi", Vijeće je odlučilo predložiti biskupima konkretne teme s obzirom na evidentiranje aktualne uključenosti redovnika i redovnica u apostolatu Crkve na području BiH kao i s obzirom na konkretne potrebe pastorala u svakoj od naših biskupija. Također će zamoliti sugestije biskupa u odabiru predavača. Kao mogući datum održavanja Studijskog dana predviđen je 28. travnja 2001.

Vijeće je također razmotrilo određene pritužbe od strane katoličke javnosti u BiH i RH s obzirom na neka javna istupanja pojedinih redovničkih osoba poglavito u pitanjima vjere i morala. Predsjednik Vijeća je podsjetio ostale članove na odredbu BK BiH da u "raspravama o posebnim temama katoličkog nauka i morala svećenici ne nastupaju bez odobrenja mjesnog biskupa, a članovi redovničkih ustanova, ne samo bez odobrenja biskupa nego i bez prethodnog pristanka svoga redovničkog poglavara". Iako je općenito poznato da nitko neovlašteno nema pravo zastupati službene stavove Crkve, članovi Vijeća su mišljenja da bi naši biskupi ipak trebali kod svakog konkretnog slučaja službeno upozoriti redovničkog poglavara dotične redovničke osobe koja se ne pridržava gore navedene odredbe ili pak koja na drugi nekritičan i neprikladan način javno prezentira duh redovništva u našoj domaćoj Crkvi. (KTA)

PREPORUČI