Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Banja Luka - 13.02.1994

Ubija se oružjem i glađu

Apel biskupa Vrhbosanske metropolije

Mi, potpisani biskupi sarajevske nadbiskupije, banjalučke, mostarsko-duvanjske i trebinjske biskupije, zahvaljujemo Božjoj providnosti koja nam je omogućila susret u Banjaluci od 11. do 13. veljače ove godine. Kao što smo na dosadašnjim sastancima prošle godine u kolovozu u Mostaru, u rujnu u Zagrebu, u studenom na Bolu te ove godine u siječnju u Sarajevu, tako smo i na ovom Saboru Vrhbosanske metropolije s tjeskobom i nadom razmotrili sadašnju sudbinu naše Crkve tj. hrvatskih i ostalih katolika u BiH. Ponovno ističemo trajna načela po kojima se mora rješavati današnja dramatična situacija na području naših biskupija, te sve pozivamo i potičemo na ustrajnost u dobru i na uklanjanje ratnog zla.

1. Svjesni smo svoje trinaeststoljetne katoličke i hrvatske ukorijenjenosti na tlu Bosne i Hercegovine, gdje su naši svjedočki vjernici i klerici ustrajali u vjernosti Kristovu Evanđelju i u odanosti Apostolskoj Stolici sv. Petra u Rimu. Kroz svu prošlost, posebno u pojedinim razdobljima, Katolička je Crkva na ovim prostorima bila sumnjičena, progonjena, obarana i ubijana poput svoga utemeljitelja Krista Gospodina. Nekad je broj njezinih vjernika bio sveden na tek nekoliko desetaka tisuća. Ali ona je, unatoč svemu, svaki put poput svoga uskrsloga Gospodina i s njegovom pomoću doživljavala preporod i procvat u Duhu Božjemu.

2. I ovaj današnji trenutak Crkve ide u niz iskustava punih bola i nade. S dubokom tjeskobom i zabrinutošću doživljavamo ovih posljednjih godina, osobito prošlih mjeseci, krvavu dramu svojih vjernika. Protjerani su i protjeruju se naši svećenici i vjernici, redovnici i redovnice. Uništavaju se naše crkve i samostani. Ubija se djecu, žene i starce oružjem i glađu. Iskorjenjuje se katolički i hrvatski znamen s kraja na kraj cijele naše metropolije. Ali mi ni u ovom trenutku ne gubimo evanđeosku nadu u svemogućega Boga da će u svome milosrđu i pravednosti ranjeno ozdraviti, srušeno podignuti a raspeto uskrisiti.

3. Nije zadaća nas crkvenih predstavnika davati konačna rješenja za unutrašnje političko uređenje u Bosni i Hercegovini. Poštujući povijesne okvire svoje Vrhbosanske metropolije, s kojima se uglavnom poklapaju povijesne granice Bosne i Hercegovine - a koju je diplomatski priznala Sveta Stolica i sav svijet otvoreni smo svakoj razumnoj političkoj opciji koja se drži općih normi prava i pravde. Ponovno naglašavamo nužnost prestanka besmislena ratovanja, ostvarenje svih ljudskih i građanskih prava i sloboda, ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda na tlu Bosne i Hercegovine, zaustavljanje i vraćanje prognanih na njihova vlastita ognjišta, nesmetanu dostavu humanitarne pomoći svima životno ugroženima.

4. Apeliramo na zakonite hrvatske političke zastupnike u Bosni i Hercegovini da se u ovom sudbonosnom trenutku uspješno zalažu i da štite gore spomenuta prava cjelokupnog hrvatskog naroda, složno traže pravedno političko rješenje i očuvaju potrebno nacionalno jedinstvo.
Dok obespravljenima želimo što skoriji povratak njihovih ljudskih prava i pogažena dostojanstva, sve vjernike usrdno pozivamo na molitvu Svevišnjemu Bogu da nam svima skrati dane kušnje i patnje i udijeli milost pravedna mira i sveobuhvatne obnove.

 

Msgr. Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski
Msgr. Franjo Komarica, biskup banjalučki
Msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i upravitelj trebinjsko-mrkanski

PREPORUČI