Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Zagreb - 01.09.1993

Ne možemo pristati na nestanak natpolovičnog dijela organizirane Katoličke Crkve

Poruka biskupa Vrhbosanske metropolije domaćoj i svjetskoj javnosti

Sa svoga Biskupskog sabora u Zagrebu l. rujna 1993. godine, mi, biskupi Vrhbosanske metropolije, zahvaljujući Bogu na milosti kojom nas tješi u svakoj našoj nevolji, obraćamo se ovom porukom svemu svome kleru biskupijskom i redovničkom i svim vjernicima povjerenim našoj pastirskoj skrbi i svim ljudima dobre volje.

Strahotni ratni događaji na bosanskohercegovačkim prostorima naših biskupija Vrhbosne, Banje Luke, Mostara i Trebinja, kao dijela Crkve među Hrvatima, navode nas da cijelim svojim bićem proživljavamo istinitost riječi u molitvi Djevici Mariji, Majci milosrđa, kojoj svakodnevno "vapijemo mi prognani sinovi Evini, tugujući i plačući u ovoj suznoj dolini". Ona koja je na ovom svijetu i sama bila prognanica i patnica pouzdana nam je nada Božjega života i mira.

Ovih se dana na poseban način ulažu napori za uspostavom mira i državnim uređenjem Bosne i Hercegovine kao unije triju republika. Tako je nedavno 28. kolovoza 1993. uspostavljena Hrvatska Republika Herceg-Bosna. Kao biskupi katoličkih dijeceza u Bosni i Hercegovini ističemo da Crkva po svom evanđeoskom poslanju naviješta Kristov spas i mir ljudima na ovim prostorima bez obzira na bilo kakve granice. Raduju nas sva pravedna mirovna rješenja kojima se zaštićuje svaki čovjek i narod u njegovim ljudskim, vjerskim i nacionalnim pravima. Duboko nas uznemiruju razne vijesti i događaji koji navode na zaključak da bi planirana republička razgraničenja mogla dovesti do nasilnih etničkih razračunavanja i čišćenja, suprotnih Božjem zakonu i ljudskom pravu. U takvoj pretpostavci ne možemo nikada pristati na mogući nestanak natpolovičnog dijela organizirane Katoličke Crkve, tj. naših biskupija na njihovim povijesnim i sadašnjim prostorima Bosne i Hercegovine. Sreća jednog čovjeka ili naroda ne gradi se gaženjem ljudskog dostojanstva i osnovnih prava drugoga čovjeka i naroda. Jedno je od tih temeljnih prava i život na stoljetnim vlastitim ognjištima.

S bolju i neodobravanjem konstatiramo da, osobito u posljednje vrijeme, brojna svjetska a i domaća sredstva priopćavanja jednostrano i tendenciozno prikazuju razna stradanja i zlodjela u Bosni i Hercegovini. Takvo izvješćivanje, nažalost, više služi raspirivanju negoli smirivanju ionako tragičnih sukoba.

Nedvosmisleno ističemo da u ovim ratnim uvjetima ne odobravamo, bez prethodne biskupske prosudbe svakoga pojedinog slučaja, nikakvo prelaženje vjernika iz jedne religiozne zajednice u drugu. Dužni smo upozoriti da takvi prijelazi ili pristupi drugim vjerskim zajednicama riskiraju pravnu i crkvenu nevaljalost ako nisu učinjeni s dužnom pripremom, u punoj slobodi i potpunoj svijesti i savjesti. Stoga odlučno otklanjamo svaku odluku, ako bi bila izdata od građanskih ili nekih drugih vlasti, koja bi se na takav način miješala u slobodu savjesti bilo kojeg čovjeka.

Iskreno zahvaljujemo svima koji su dosad iskazali ljudsko i kršćansko gostoljublje našim prognanim i izbjeglim vjernicima i sunarodnjacima. Usrdno molimo osobito braću katolike u domovini i u svijetu da još više otvore svoja srca i svoje domove svim prognanicima i ugroženima iz Bosne i Hercegovine, čvrsto uvjereni da će i nama Bog, sudac dobra i zla, dosuditi onako kako se ponašamo prema gladnima, bolesnima i obespravljenima.

Ponovno pozivamo svećenike i vjernike na još žarču molitvu Bogu za pravedan mir među svim ljudima i narodima u Bosni i Hercegovini, i na sve zazivamo Božji blagoslov.

PREPORUČI