Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 19.02.1998

Priopćenje s 12. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

U Mostaru je 17. i 18. veljače održano 12. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH). Pod ravnanjem predsjednika BK BiH kardinala Vinka Pu1jića, uz članove Biskupske konferencije, radu zasjedanja su prisustvovali i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup mons. Francesco Monterisi, delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Puljić, dubrovački biskup te de1egat Biskupske konferencije Italije mons. Eugenio Ravignani, biskup iz Trsta.

Teme zasjedanja bile su:

1 Odnos i suradnja BK BiH i Hrvatske biskupske konferencije (HBK). U okviru "raspete Crkve u BiH", biskupi su istaknuli potrebu za tješnjom suradnjom s "ranjenom Crkvom" u Republici Hrvatskoj Upućen je prijedlog Konferenciji u Zagreb o oblicima suradnje i zajedničkim ustanovama, što su ga izradili delegati obiju Biskupskih konferencija.

2 Stanje i potrebe pastoralnog klera i Crkve uopće na području biskupija u BiH u vremenu
poraća i toliko žuđenog povratka i duhovne obnove. U želji da steknu što potpuniji uvid u to, biskupi su pozvali provincijale franjevačkih provincija u BiH i generalne vikare biskupija. Vodstvo Crkve u BiH s ovog zasjedanja još jedanput zahvaljuje svemu svećenstvu i pastora1nom osoblju za svu ljubav koju su u ovim teškim vremenima pokazali prema Crkvi i svim ljudima u nevolji, kao i za žrtve kojima su tu ljubav plaćali s molitvom Bogu i ljubavlju sjeća se svih onih koji su položili svoje živote, poput nedavno ubijenog fra Vjeke Ćurića, našeg misionara u Ruandi. Naša krajevna Crkva, ohrabrena takvim plodovima svjedočanstva, i ovdje potvrđuje put svoje vjernosti Kristu i čovjeku kao i ekumensko-dijaloške raspoloživosti prema svima s kojima obnavljaju ovu našu napaćenu zemlju te svoju socijalno-karitativnu zauzetost u 'hodu prema trećem tisućljeću

Medu tekućim pitanjima ovog zasjedanja našlo se i pitanje ostvarenja programa priprave Velikog jubileja 2000, rad tijela i usvajanja pravilnika o radu nekih vijeća BK BiH i neka droga pitanja. U ovoj godini povratka prognanika, koja je ujedno i godina Duha Svetoga, biskupi su istaknuli ulogu Duha Svetoga u osobnom rastu te u rastu i obnovi naših vjerničkih zajednica.

Biskupi su svoju pozornost posvetili raspravi o pokušaju nedopustiva rascjepa HKD "Napredak". Ne ulazeći u razloge i motive, koji su mogli potaknuti mjerodavne i u samoj vladi Republike Hrvatske da to ozakone, izrazili su svoje zaprepaštenje nad takvim činom.. Uvjereni da se time nanosi nepredvidiva šteta Hrvatima u BiH koji se bore za opstanak, biskupi zbog svoje posebne i povijesne veze Crkve s ovim društvom, traže od vlade Republike Hrvatske da ne dopusti ostvarenje takvog nauma.

Sarajevo, 19. 02. 1998.
Tajništvo BK BiH

PREPORUČI