Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 22.11.1997

Priopćenje s 11. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

U Sarajevu 19. i 20. studenoga održano je XI. redovno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH). Pod predsjedanjem nadbiskupa vrhbosanskoga kardinala Vinka Puljića, uz sve članove Biskupske konferencije, radu zasjedanja su jedno vrijeme, prisustvovali također i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Francesco Monterisi, te delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, dubrovački biskup, i delegat Biskupske konferencije Njemačke mons. Franz Kamphaus, biskup iz Limburga.
Biskupi su najprije saslušali osvrt generalnog tajnika Konferencije mons. Sudara na djelovanje BK BiH u ovoj godini, koji je nabrojio oblike i prigode djelovanja
Konferencije, njezinih tijela i biskupa u svojstvu predsjednika pojedinih tijela iz čega je vidljivo da BK BiH sve više nastoji djelovati kao organizirano i strukturirano tijelo. Razmotrili su sve aktualne probleme s kojima se susreće Katolička Crkva u BiH.
U daljnjem radu zasjedanja biskupi su razmotrili sadašnje neriješeno zdravstveno i mirovinsko osiguranje svećenika u novonastalim prilikama. Saslušali su izvještaje pojedinih vijeća BK BiH i dogovorili konkretne korake za konstituiranje novih vijeća prema statutu Konferencije; odobrili su tiskanje Smjernica o glazbi u liturgijskim slavljima što su priredili profesori Instituta za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" KBF -a Sveučilišta u Zagrebu a izdavač će biti BK BiH. Razmotrili su i financijsko poslovanje Konferencije.
Na temelju najnovijih inicijativa biskupi su odlučili započeti proces priprave uspostavljanja službenih odnosa između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.
Saslušali su izvješće o radu Katoličke tiskovne agencije (KTA) i odlučili još više podržati njezin rad. Primili su na znanje i podržali konkretne akcije u vezi s nalaženjem prikladnoga mjesta u Sarajevu za premještanje ureda Caritasa BK BiH koji je do sada bio prinuđen djelovati. iz Zagreba. Odobrili su prikladne materijale za Nedjelju Caritasa koja se u svim našim biskupijama obilježava na treću nedjelju došašća. Također su odobrili Statut Vrhbosanske visoke teološke škole koji će uputiti Zboru za evangelizaciju naroda na odobrenje. Prihvatili su prijedlog Pravilnika dekanske službe i odlučili ga koristiti u svojim biskupijama.
Od niza tema koje se nameću svojom aktualnošću, biskupi su za svoj rad u sljedećoj godini izdvojili:

- duhovno teološku obnovu kako svećenika i redovnika, tako i vjernika,
- međusobnu solidarnost u duhovnoj i materijalnoj izgradnji župnih zajednica,
- intenziviranje međusobnih odnosa BK BiH i Hrvatske biskupske konferencije.

Dana 21. studenoga biskupi su sudjelovali na Studijskom danu o govorima pape Ivana Pavla II., koji su po nalogu Biskupske konferencije priredili Tajništvo BK BiH, Vrhbosanska katolička bogoslovija i Franjevačka teologija. Istog dana biskupi su sudjelovali na predstavljanju dviju knjiga o Papinu pohodu Sarajevu i Bosni i Hercegovini. U sarajevskoj katedrali biskupi su s narodom slavili sv. Misu zahvalnicu za Božje dobročinstvo Papina pohoda. Na misnom slavlju je propovijedao apostolski nuncij u BiH mons. Francesco Monterisi.

Sarajevo, 21. 11. 1997.
Tajništvo BK BiH

PREPORUČI