Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Banja Luka - 16.07.1997

Priopćenje s 10. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine (BK BiH) održala je svoje X. redovito zasjedanje u Banjoj Luci od 14. do 16. srpnja 1997. godine. Zasjedanju su prisustvovali svi članovi BK BiH, apostolski nuncij u BiH nadbiskup Francesco Monterisi, delegat HBK mons. Marin Srakić biskup iz Đakova, te delegat Slovenske biskupske konferencije mons. Jozef Kvas, pomoćni ljubljanski biskup. Zasjedanje je održano prigodom proslave zaštitnika banjalučke katedrale i biskupije sv. Bonaventure i srebrnog svećeničkog jubileja mjesnoga biskupa mons. Franje Komarice i još trojice banjalučkih svećenika.

1. Biskupi su zauzeli zajedničko stajalište o pastoralnom djelovanju u našoj Crkvi, koje se nadahnjuje na Papinim riječima izgovorenim prigodom njegova pastoralnog pohoda Sarajevu i Crkvi u BiH 12. i 13. travnja ove godine.

2. Na zasjedanju posebno je razmatrano organiziranje karitativne djelatnosti u poslijeratnom periodu. Odlučeno je još bolje uskladiti, a gdje treba, uspostaviti sve potrebne strukture Caritasa od župnih, dekanatskih, biskupijskih do središnjih u cijeloj BiH.

3. Biskupi su posebno stavili naglasak na život mjesnih Crkava u ovome vremenu. Sa žalošću je konstatirano da se očekivani i od međunarodne zajednice zajamčeni povratak prognanika i izbjeglica ne ostvaruje zbog pomanjkanja političke volje domaćih i međunarodnih čimbenika zaduženih za sprovođenje daytonskog sporazuma. O tome su biskupi uputili poseban Apel javnosti.
Odlučeno je da se formira Vijeće za dušobrižništvo katoličkih vjernika pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi u BiH, kojem predsjeda mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski.
Budući da je za pastoralno djelovanje Crkve od posebne važnosti njezino pravno priznanje u državi i povratak crkvene imovine oduzete nakon drugog svjetskog rata kao i one otuđene u ovom ratu na svim prostorima BiH, razgovaralo se o hitnoj potrebi prikladnih ugovora izmedu države i Svete Stolice.
Biskupi se sa žalošću ograđuju od pojedinaca iz crkvenih zajednica koji unatoč poznatoj zauzetosti mjesnih Crkava za pravedan mir u ovome ratu šire klevetnički vijesti o ulozi Katoličke Crkve u BiH.

4. U povodu završetka akademske godine biskupi su se osvrnuli na rad Vrhbosanske katoličke teologije i bogoslovije koja je zajednička briga cijele Crkve u BiH.

5. Biskupi su podnijeli izvješća. o radu pojedinih vijeća Biskupske konferencije i osnovali nova vijeća pri BK BiH.

6. Biskupi su se ogradili od nezakonita priznanja katoličkih društava na civilnom području. O tome su dali i posebnu izjavu.

Banja Luka,16. 07. 1997.
Tajništvo BK BiH

PREPORUČI