Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 07.04.1997

Priopćenje s izvanrednog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Članovi BK BiH održali su 7. travnja 1997. u prostorijama nadbiskupskog ordinarijata u Sarajevu svoje izvanredno zasjedanje. Prisutni su bili svi članovi BK BiH a također i apostolski nuncij u BiH nadbiskup mons. Francesco Monterisi.
Biskupi su razmotrili nekoliko aktualnih tema. Najviše vremena posvetili su pripremama za skori Papin pohod Sarajevu i Crkvi u BiH. U tom kontekstu apostolski nundj, mons. Monterisi, izvijestio je o aktivnostima Svete Stolice i velikom zanimanju crkvenih velikodostojanstvenika u Vatikanu za ovaj jedinstveni događaj, želeći dati Crkvi u BiH i osobnu podršku.
Pomoćni vrhbosanski biskup i predsjednik Glavnog crkvenog odbora za doček pape Ivana Pavla II. mons. Pero Sudar izvijestio je nazočne o dosadašnjem radu Glavnog crkvenog odbora te o preostalim planiranim aktivnostima Odbora. Osvrnuo se posebno i na one točke koje su zajedničke s Državnim odborom. Banjalučki biskup mons. Franjo Komarica i mostarski biskup mons. Ratko Perić izvijestili su o duhovnim i tehničkim pripremama vjernika i svećenika na području svojih biskupija.
Biskupi su zajednički konstatirali postojanje određenih poteškoća oko priprema hodočašća kao i oko usklađivanja samoga protokola. Ipak, opći je dojam da će za dolazak i boravak Svetoga Oca u Sarajevu biti sve potrebno pripremljeno i ostvareno.
Članovi BK BiH i apostolski nuncij posjetili su zajedno koševski stadion, mjesto na kojem će u nedjelju 13. travnja o. g. Sveti Otac predvoditi središnje euharistijsko slavlje. Upoznati su s radovima na podizanju oltara i podij uma za koncelebrante. Tu su ujedno odgovarali na pitanja nazočnih domaćih i stranih novinara.
I ovom zgodom biskupi pozivaju sve svećenike, redovnike, redovnice i vjernike, članove biskupija vrhbosanske metropolije, da svi - kojima je moguće - dođu u Sarajevo na ovaj povijesni i željno čekani susret i slavlje svete Mise sa Svetim Ocem Ivanom Pavlom II., u iduću nedjelju. Sve ostale vjernike potiču na žarku molitvu Bogu da blagoslovi ovaj pastirski i očinski pohod Petrovog nasljednika svim članovima Katoličke Crkve i svim ljudima dobre volje u BiH.
Biskupi su također, između ostalog, dogovorili zajedničko sudjelovanje u liturgijskom slavlju povodom završetka Godine sluge Božjega Petra Barbarića, u Travniku t 5. travnja o. g., kao i uz prijenos posmrtnih ostataka drugog vrhbosanskog nadbiskupa i metropoli te dr. Ivana Šarića u crkvu sv. Josipa na Marindvoru, 26. travnja o. g.
Članovi BK BiH na čelu s uzoritim gospodinom kardinalom Vinkom Puljićem slavili su svetu Misu u nadbiskupskoj bogosloviji zajedno s poglavarima, profesorima i bogoslovima, obilježivši svečano patron bogoslovije - blagdan Navještenja Gospodnjeg.

Sarajevo, 7. 04. 1997.
Tajništvo BK BiH

 

PREPORUČI