Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 06.02.1997

Priopćenje s 8. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Članovi BK BiH održali su svoje osmo redovito zasjedanje u Sarajevu 4. i 5. veljače 1997. Prisutni su bili također mons. Mario Cassari otpravnik poslova "ad interim" Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini, i delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Marin Srakić, đakovački i srijemski biskup. Biskupi su između ostalog razmotrili nekoliko aktualnih tema.

Priprema Papina pohoda Crkvi u BiH.

Osnovan je Središnji odbor u koji su uključeni delegati iz svih biskupija. Također je raspravljano o poruci u vezi s dolaskom Svetoga Oca. Za ovu prigodu biskupi su uputili Pastirsku poslanicu prigodom Jubileja 2000. obljetnice Kristova rođenja i pohoda Svetog Oca Sarajevu, pod naslovom S Kristom u treće tisućljeće na svojim ognjištima i u svojim svetištima. Između ostaloga ovom poslanicom biskupi žele promotriti duboko značenje Kristova dolaska na svijet i pozvati vjernike na duhovnu pripremu za pohod Svetog Oca BiH.

Djelovanje Caritasa BK BiH.

Direktor dr. Mile Aničić izvijestio je biskupe o radu Caritasa u proteklom periodu i predstavio neke programe. On je upozorio na činjenicu da sve manje stiže pomoći. Jedan od planova ove je godine i pomoć za povratak prognanih i raseljenih osoba i nabavka strojeva za obradu zemlje. Također je i savjetnik u Caritasu BK BiH gospodin Karlheinz Karte predstavio svoju ulogu kontaktne osobe s međunarodnim Caritasom.

Izdavačka djelatnost.

Bilo je riječi o monografiji "Ranjena Crkva u BiH," koja će biti popraćena slikama naših razorenih i devastiranih crkava. Ponovno je bilo govora o izdavanju dokumenata BK BiH na stranim jezicima, objavljenih na hrvatskom tijekom prošlog rata.

Prvog dana zasjedanja biskupi su slavili svetu misu u sarajevskoj katedrali koju je predvodio kardinal Vinko Puljić a propovijedao banjalučki biskup mons. Franjo Komarica.

Sarajevo, 6. veljače 1997.
Tajništvo BK BiH

PREPORUČI