Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 19.09.1996

Priopćenje s 7. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine na svom redovnom VII. zasjedanju 18. i 19. rujna 1996. ti Nadbiskupskom ordinarijatu u Sarajevu razmatrali su sljedeće teme:

1. Vjeronauk u školama. Biskupi su ponovno istaknuli da se, uz redovitu župnu katehezu, treba održavati vjeronauk kao predmet u svim školama u skladu s postojećim odredbama državnih vlasti. Odgovarajuće ministarstvo za školstvo ne može nikoga namještati za predavača katoličkog vjeronauka bez kanonske misije biskupa one biskupije na čijem se području nalazi dotična škola. Nepoštovanje ovoga načela jest izravno miješanje li isključivo crkvene područje.

2. Obnova zgrade bogoslovije. Biskupi su upoznati o tijeku radova na bogosloviji u Sarajevu. Izražena je nada da će potrebni radovi, unatoč objektivnim poteškoćama, biti završeni na vrijeme te da će se bogoslovni zavod i teologija vratiti li Sarajevo i početi na vrijeme akademsku školsku godinu. Poznato je, naime, da su profesori i poglavari bogoslovije sa studentima posljednje četiri školske godine proveli u dominikanskom samostanu u Bolu na Braču.

3. TeoloŠki institut. Članovi BK također su odlučili da ponovno otpočne rad na Teološkom institutu pri Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu, koji je bio obustavljen zbog ratnih okolnosti.

Zasjedanju je također prisustvovao apostolski nuncij u BiH, nadbiskup msgr. Francesco Monterisi, koji je biskupe upoznao sa stavom Svete Stolice s obzirom na opstanak i djelovanje Katoličke Crkve u BiH.

Večernju sv. misu u katedrali predvodio je predsjednik BK kardinal Vinko Puljić s drugim biskupima i brojnim svećenicima uz mnoštvo vjernika. Propovijedao je biskup iz
Mostara msgr. Ratko Perić.

Biskupi su skratili svoje zasjedanje zbog odlaska na sprovodne obrede pokojnom msgr. Srećku Badurini, biskupu šibenskom.

Sarajevo, 19. rujna 1996.
Tajništvo BK BiH

 

PREPORUČI