Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 03.07.1996

Priopćenje s 6. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Dana 2. i 3. srpnja 1996. u Sarajevu je održano VI. redovno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH). Bili su prisutni svi članovi: predsjednik kardinal Vinko Puljić, banjalučki biskup Franjo Komarica, biskup iz Mostara Ratko Perić i pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar. Kao gost bio je prisutan i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Francesco Monterisi.

Na dnevnom redu bilo je više aktualnih tema iz sadašnjega života Katoličke Crkve u BiH. Biskupi su se osvrnuli na zaključke svoga V. zasjedanja i pri tome ustanovili što se od tih zaključaka do sada provelo. Osim toga,

- Izabrali su svoje delegate na predstojećim međunarodnim skupovima koji su značajni za opću Crkvu.

- U dogovoru s Hrvatskom biskupskom konferencijom potvrdili su pomoćnoga vrhbosanskog biskupa msgr. Sudara za predsjednika Vijeća za inozemnu pastvu BK BiH i HBK.
- U povodu Velikog jubileja 2000, odlučili su imenovati biskupijske komisije za istraživanje života i djela novih mučenika s područja BiH.
- Naglasili su potrebu veće povezanosti BK BiH s Vijećem biskupskih konferencija Europe.
- Predložili su teme za posebnu Biskupsku sinodu za Europu koja će se održati prije 2000.
- Odlučili su da se na području svih naših biskupija nedjelja Caritasa obilježava na 3. nedjelju došašća.
- Prema sugestijama Zbora za kler odlučili su da se na području BK BiH Svjetski dan molitve za posvetu svećenika slavi na svetkovinu Presvetog Srca Isusova.
- Odobrili su Statut Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.
- Biskupi su posebno promotrili aktualnu problematiku Vrhbosanske katoličke bogoslovije: sadašnju fazu građevinskih radova na zgradi bogoslovije u Sarajevu, povratak bogoslovije kao ustanove s Bola na Braču u Sarajevo sljedećeg listopada, te njezin daljnji rad.
- S obzirom na domaću aktualnu političku situaciju obilježenu pripremanjem za jesenske političke izbore biskupi su izdali posebnu Izjavu u kojoj se obraćaju i svojim vjernicima i svim političarima, domaćim i međunarodnim, zaduženim za provedbu daytonskog sporazuma.
- Odlučno opetuju i upozoravaju da se svećenici ne smiju aktivno uključivati u političku djelatnost bilo koje stranke.
- Energično se suprotstavljaju pokušajima civilnih vlasti da se miješaju u rješenja isključivo crkvenih pitanja.
- Sa žalošću konstatiraju da se banjalučki svećenik i župnik u Prijedoru Tomislav Matanović, potpuno nevin, sa svojim roditeljima još uvijek nalazi u zatvoru bosanskih Srba. Ponovno apeliraju na domaće vlasti i međunarodnu zajednicu da pomognu osloboditi nevine ljude.
- Biskupi odlučno odbacuju neutemeljene napade i insinuacije na predsjednika BK BiH vrhbosanskog nadbiskupa i metropolitu kardinala Vinka Puljića, što se u posljednje vrijeme pojavljuju u nekim domaćim sredstvima javnog priopćavanja.
- Biskup iz Mostara izvijestio je Konferenciju o službenim pismima Kongregacije za nauk vjere upućenim dvojici francuskih biskupa s obzirom na hodočašća u Međugorje. U pismima, između ostalog, stoji da se "službena hodočašća u Međugorje, shvaćeno kao mjesto autentičnih marijanskih ukazanja, ne smiju organizirati ni na župnoj ni na biskupijskoj razini, jer bi bilo u proturječju s onim što su biskupi bivše Jugoslavije ustvrdili" u svojoj izjavi, 10. travnja 1991. (vidi Glas Koncila, 30. VI.1996). Biskupi su to crkveno stajalište primili na znanje i na ravnanje na području svojih biskupija.

U katedrali Presvetog Srca Isusova biskupi su u utorak 2. srpnja 1996. sa sarajevskim svećenicima i vjernicima slavili sv. misu kojoj je predsjedao banjalučki biskup msgr. Komarica, a kardinal je iz zdravstvenih razloga bio odsutan.

Biskupi su pohodili rektora bogoslovije dr. Marka Josipovića koji se nakon operacije oporavlja na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo. Također su pogledali zgradu bogoslovije i stekli uvid u dosadašnji tijek rekonstrukcijskih radova.

Sarajevo, 3. srpnja 1996.
Tajništvo BK BiH

PREPORUČI