Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 22.03.1996

Priopćenje s 5. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Dana 21. i 22. ožujka održano je u Sarajevu V. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. U godini dana postojanja ove Biskupske konferencije zbog poznatih ratnih okolnosti biskupi su uspjeli po prvi puta svi doći na zasjedanje kojem su bili nazočni apostolski nuncij u BiH mons. Francesco Monterisi kao i mons. Želimir Puljić, biskup dubrovački kao delegat Hrvatske biskupske konferencije. Uz tekuća pitanja biskupi su razmatrali:

1. Pripremu obilježavanja jubileja 2000. godine Kristova rođenja. Osnovan je zajednički odbor koji će koordinirati rad biskupijskih odbora i u suradnji s odborom HBK prema prilikama i mogućnostima poticati crkvena događanja koja će za središte imati nastojanje oko povratka izbjeglih i prognanih te tako obnovu crkvenog života. S tom nakanom su osnovana redovita tijela Biskupske konferencije (vijeća, komisije, odbori...).

2. U smislu obnove i povratka prognanih kao i pripreme za slobodne izbore u Bosni i Herceg9vini biskupi su smatrali uputnim pozvati g. Krešimira Zubaka, predsjednika Federacije BiH, i g. Mariofi1a Ljubića, dopredsjednika Skupštine R BiH i predsjednika Skupštine Federacije, da ih izvijeste o političkim kretanjima i stanju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Gosp. Zubak se odazvao a gosp. Ljubić je bio spriječen odsustvom iz Sarajeva. U svojoj promemoriji upućenoj "najodgovornijim državnim predstavnicima u Bosni i Hercegovini" biskupi su još jedanput istakli pravo svakog čovjeka na dom i domovinu kao i nepokolebljivu odlučnost Crkve da opstane i djeluje na svim područjima ove zemlje.

3. Uz temu Katoličkog školstva u Bosni i Hercegovini posebna pozornost je posvećena povratku odgojnih ustanova (Bogoslovija i Sjemeništa) na područje Bosne i Hercegovine. Naglašena je i potreba otvaranja i veće povezanosti katoličkih škola te njihovog uključivanja u sustav katoličkog školstva u Europi kao najučinkovitijeg načina odgoja novih naraštaja za život u miru i međusobnom uvažavanju. S tom svrhom Biskupska konferencija je imenovala jednog od svojih članova za koordinatora katoličkog školstva u BiH.

Sarajevo, 22. ožujka 1996.
Tajništvo BK BiH

PREPORUČI