Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 23.12.1995

Priopćenje s 4. zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Herecegovine

Biskupi Bosne i Hercegovine sa svog četvrtog zasjedanja održanog u Sarajevu od 27. - 29. prosinca izdali su sljedeće Priopćenje:

Izrazili su duboko žaljenje zbog nemogućnosti da na zasjedanju sudjeluje banjalučki biskup mons. Franjo Komarica, potpredsjednik BK. Zbog iznimno teških prilika u Banjalučkoj biskupiji, već više od devet mjeseci nisu imali mogućnosti sastati se s njim.

Središnja tema zasjedanja bila je: život Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini. Suočavajući se sa sadašnjom stvarnošću i novim životnim uvjetima biskupi su razmatrali mogućnosti otvaranja perspektiva za duhovnu i materijalnu obnovu mjesnih Crkava na prostorima Bosne i Hercegovine. S čuđenjem su ustanovili činjenicu da u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, djeluje samo jedna katolička inozemna humanitarna organizacija.

Biskupi su Svetoj Stolici uputili pismo u kojem mole da, ukoliko još nije moguće otvaranje Apostolske nuncijature u Sarajevu, bude otvoren barem Ured u kojem bi redovno djelovao otpravnik poslova.

Nadalje se razgovaralo o obnovi i otvaranju Vrhbosanske katoličke bogoslovije u Sarajevu. Ukoliko to uvjeti dopuste, sljedeću akademsku godinu bogoslovi bi započeli u Sarajevu. Tema razgovora bila je i mogućnost povratka zgrade Travničkog sjemeništa i gimnazije, a ona bi služila svrsi radi koje je i građena.

Na ovom zasjedanju za generalnog tajnika BK BiH izabran je pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar, a za direktora Caritasa BK BiH vikar banjalučke biskupije dr. Mile Aničić.

Biskupi su razmatrali i mogućnost zajedničkog djelovanja Vrhbosanske visoke teološke škole i Franjevačke teologije u Sarajevu. Kako bi se to moglo izvesti, zatražit će se od državnih i gradskih vlasti vraćanje zgrade "Sv. Augustina" ("Muzička akademija"), dogovorno s poglavarstvom Družbe Kćeri Božje Ljubavi, koje su vlasnice zgrade.

Predstavnik Njemačke biskupske konferencije mons. Walter Kasper, biskup Rottenburg-Stuttgarta, u razgovoru s biskupima upoznao je sadašnje stanje i prioritetne potrebe Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini te obećao potporu Njemačke biskupske konferencije.


Tajništvo BK BiH

PREPORUČI