Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Zagreb - 11.10.1995

Priopćenje s 3. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. Treće zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održano je 6. listopada ove godine u Dominikanskom samostanu u Bolu na Braču te nastavljeno 11. listopada u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu. Nazočni su bili: nadbiskup vrhbosanski i predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić i biskup iz Mostara mons. Ratko Perić. Banjalučkom biskupu mons. Franji Komarici još uvijek nije moguć izlazak iz rezidencije pa je u njegovo ime na zasjedanju sudjelovao generalni vikar dr. Anto Orlovac a u prvom dijelu zasjedanja učešće je uzeo i generalni vikar dr. Mato Zovkić. Sudionici konferencije su najprije izrazili zabrinutost zbog izuzetno teškog stanja u Banjalučkoj biskupiji iz koje se progoni i preostali mali broj katolika. Biskupi iz Sarajeva i Mostara su blizu svom bratu Biskupu iz Banjaluke koji proživljava teške dane.

2. Sudionici konferencije su, na sugestiju profesora i poglavara, najprije raspravljali o potrebi razdvajanja jedinstvene uprave Zavoda Vrhbosanske katoličke bogoslovije i Vrhbosanske visoke teološke škole. Biskupi su upoznati s činjenicom da su te dvije ustanove u ostalim dijecezanskim bogoslovijama odvojene.

3. Na ovom zasjedanju razgovarano je o uspostavi pojedinih vijeća. Svakom vijeću predsjeda biskup, a u vijeće se imenuje određeni broj redovitih članova. Biskupi su zaključili da se osnuju slijedeća vijeća: Katehetsko vijeće, Vijeće za ekumenizam, Vijeće za međureligijski dijalog te Vijeće za kler i duhovna zvanja dok će o osnivanju Misijskog vijeća trebati razgovarati na zasjedanju HBK i BK BiH. Predložena su i konkretna imena predsjednika i članova vijeća, a odluke će stupiti na snagu nakon odobrenja svih triju ordinarija.

4. Biskupi su suglasni, na sugestiju nekih crkvenih krugova iz Njemačke, da je neophodno osnovati katoličku tiskovnu agenciju koja bi u ime BK BiH prenosila potrebne informacije u domaću i svjetsku javnost. Agencija bi objedinjavala informacije iz ureda pojedinih biskupija i drugih crkvenih ustanova te ih prosljeđivala medijima i povremeno objavljivala u biltenu. Razgovarano je i o nazivu te načinu vođenja i djelovanja ove agencije koja bi pomogla da stvarnost Katoličke Crkve na prostorima Bosne i Hercegovine bude više nazočna kod nas i u svijetu.

5. Zatim se govorilo o Caritasu BK BiH. Sudionici zasjedanja su svjesni važnosti djelovanja ove crkvene institucije u ovako teškim vremenima te traže što bolji način organiziranja i djelovanja. Nazočni su obaviješteni o sadašnjem djelovanju i izneseni su konkretni prijedlozi za bolje funkcioniranje. Razmišljano je i o imenima koji bi činili Nadzorno vijeće te načinu da suradnja među biskupijskim caritasima bude što bolja. Nazočni također smatraju da treba uspostaviti što bolju suradnju s donatorima i još više uskladili koordinaciju s Caritasom HBK.


Tajništvo BK BiH

PREPORUČI