Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Mostar - 29.01.1995

Priopćenje s inauguralne sjednice Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Dijecezanski biskupi Vrhbosanske metropolije nadbiskup i metropolita vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, banjalučki biskup mons. Franjo Komarica i biskup mostarski mons. Ratko Perić sastali su se u Mostaru od 27. do 29. siječnja 1995. na inauguralnu sjednicu novoosnovane Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Bili su također prisutni: apostolski nuncij u BiH nadbiskup mons. Francesco Monterisi, predstavnici Hrvatske biskupske konferencije splitsko-makarski nadbiskup mons. Ante Jurić i dubrovački biskup mons. Želimir Puljić. Također je bio nazočan umirovljeni biskup mostarski mons. Pavao Žanić.

1. Nakon zaziva Duha Svetoga domaćin mons. Perić pozdravio je sve biskupe i zaželio im dobrodošlicu. Potom je kardinal Puljić kao metropolita uputio pozdrave i iznio okvirni program rada. Riječi pozdrava uputili su i drugi nazočni biskupi. Pročitani su pozdravi državnog tajnika kardinala Angela Sodana, koji prenosi apostolski blagoslov Svetog Oca, zatim predsjednika Hrvatske biskupske konferencije kardinala Franje Kuharića, pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Pere Sudara, koji u ime kardinala Puljića sudjeluje u obilježavanju 1.000 dana zatvorenosti grada Sarajeva. Za uspješan rad novoj Biskupskoj konferenciji prispjelo je više brzojava od crkvenih i drugih predstavnika.

2. Na temelju Dekreta Kongregacije za evangelizaciju naroda, od 8. prosinca 1994., biskupi su odlučili da službeni hrvatski naziv bude Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine (BK BiH).

3. Za predsjednika Biskupske konferencije BiH izabran je vrhbosanski nadbiskup i metropolita kardinal Vinko Puljić, a za dopredsjednika banjalučki biskup mons. Franjo Komarica. Za glasnogovornika BK BiH izabran je pomoćni biskup vrhbosanski mons. Sudar. Raspravljano je o programu i ostalom ustroju za djelovanje Biskupske konferencije. Za područja zajednička s Hrvatskom biskupskom konferencijom izabran je biskup iz Mostara mons. Perić koji će s predstavnikom HBK pripraviti prijedloge o zajedničkim točkama obiju Biskupskih konferencija Crkve u Hrvata.

4. Biskupi su posebno razmotrili stanje svojih partikularnih Crkava na području ove Biskupske konferencije. S osobitom pozornošću razmišljano je o pronalaženju načina da se ublaže teške ratne posljedice te zaustave daljnji progoni i gaženja temeljnih ljudskih i građanskih prava što za posljedicu ima odlazak katolika s njihovih vjekovnih ognjišta.

5. Biskupi su saslušali izvještaje direktora biskupijskih Caritasa i koordinatora Caritasa: metropolije te doradili Statut Caritasa Vrhbosanske metropolije koji prerasta u Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

6. Posebnu su pozornost posvetili Vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji. Razmotrili su sadašnje njezino stanje, daljnje djelovanje i pokretanje novog teološkog časopisa.

7. Budući da je rat spriječio redovito izdavanje metropolijskog glasila
"Vrhbosna", biskupi su odlučili da se što prije priprave materijali i tiskaju neizdani brojevi.

8. Odnosi s drugim vjerskim zajednicama na biskupijskoj razini i na razini BK BiH bili su posebna točka rasprave na ovom zasjedanju. Biskupi su potvrdili svoju spremnost i otvorenost za ekumenske i medureligijske susrete koji mogu doprinijeti izgradnji mira i uvažavanju različitosti i jednakopravnosti na ovim prostorima.

Zasjedanje biskupa BK BiH završilo. je u nedjelju 29. siječnja svečanom pontifikalnom misom u teško oštećenoj mostarskoj stolnici.
 

PREPORUČI