Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 11.09.2020

Održana 26. sjednica Stalnog vijeća Biskupske konferencije BiH

U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, pod predsjedanjem kardinala Vinka Puljića

Pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH, 10. rujna 2020. u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu održana je 26. sjednica Stalnog vijeća Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Osim kardinala Puljića sudjelovali su: dopredsjednik BK BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren kao novi član ovog Vijeća, te mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik BK BiH.

Članovi Vijeća informirani su o provedenim zaključcima sa 78. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH, održanog 13. i 14. srpnja 2020. u Banjoj Luci, te dali potrebne smjernice za one zaključke čija je provedba u tijeku.

Biskupi su također razmotrili važnije dopise upućene Biskupskoj konferencije nakon zasjedanja u Banjoj Luci te dali potrebne smjernice Tajništvu BK BiH u vezi s tim.

Članovi Vijeća su upoznati da je usuglašen tekst Poruke članova Biskupske konferencije BiH za „Godinu Božje Riječi“ koja će započeti na liturgijski spomendan sv. Jeronima, 30. rujna 2020., i završiti na isti dan 2021. godine. Poruka će biti objavljena 21. rujna 2020., na blagdan sv. Mateja, apostola i evanđeliste. Prvog dana spomenute Godine, u srijedu 30 rujna 2020. kardinal Puljić predvodit će Misno slavlje u Bosanskom Grahovu gdje se, prema jednoj od teorija, nalazio rodni grad sv. Jeronima Stridon, a nadbiskup Vukšić slavit će Euharistiju toga dana u Skopaljskoj Gračanici.

Biskupi su također dogovorili prijedlog dnevnog reda 79. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH koje će se održati, 4. i 5. studenog 2020. u Sarajevu. (kta)

PREPORUČI