Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 16.07.2020

Pod predsjedanjem nadbiskupa Vukšića održana sjednica Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja

U prostorijama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Sarajevu

Vijeće za sredstva društvenoga priopćivanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 16. srpnja 2020., održalo je svoju redovitu sjednicu u prostorijama BK BiH u Sarajevu pod predsjedanjem nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, predsjednika Vijeća. U radu sjednice sudjelovali su članovi Vijeća: gospodin Brane Vrbić, dopisnik Hrvatskog radija iz Žepča, vlč. Josip Vajdner, glavni urednik Katoličkog tjednika i portala Nedjelja.ba, fra Janko Ćuro, glavni urednik mjesečnika Svjetla riječi, i mons. Ivo Tomašević, glavni urednik Katoličke tiskovne agencije BK BiH.
 
Nakon pozdrava i uvodnih riječi nadbiskupa Vukšić, vijećnici su se ukratko osvrnuli na obilježavanje 53. Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije u nedjelja 29. rujna 2019. Izrazili su zahvalnost svim pastoralnim djelatnicima koji su te nedjelje protumačili prigodnu Poruku pape Franje za taj dan te molili za medije i medijske djelatnike da uvijek budu u službi mira i istine. Na osobit način zahvaljuju svim medijima i medijskim djelatnicima koji su se tih dana stavili u službu promicanja Papine Poruke i promicanja dobra utemeljenog u Bogu.
 
Dogovarajući obilježavanje ovogodišnjeg 54. Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 27. rujna 2020., vijećnici su se ukratko osvrnuli na Poruku pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije pod naslovom „Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku“ (Izl 10, 2). Život postaje priča koja je objavljena, 24. siječnja 2020. u Rimu. Dogovoreno je da i ove godine za Dan medija bude priređena i otisnuta te dostavljena župama prigodna brošura u kojoj će se, između ostalog, otisnuti uvodnik nadbiskupa Vukšića, spomenuta Papina Poruka, predložak homilije i molitve vjernika. Budući da su biskupi BK BiH odlučili proglasiti Godinu Božje Riječi koja će započeti na spomendan crkvenoga naučitelja sv. Jeronima u povodu 1600. obljetnice njegove smrti, 30. rujna 2020., u spomenutoj brošuri bit će objavljen također dio iz apostolske pobudnice pape Pavla VI. Evangelii nuntiandi, koja je objavljena 8. prosinca 1975. kao poticaj medijima na promicanje Božje Riječi. Prigodna brošura i drugi materijali bit će stavljeni i medijima na raspolaganje putem mrežne stranice Katoličke tiskovne agencije BK BiH.
 
Budući da se ustalila praksa da predsjednik Vijeća slavi Svetu misu naizmjence u nekoj od župa u biskupijama u BiH, nadbiskup Vukšić dogovorit će s apostolskim upraviteljem Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije u kojoj će od župa pod njegovom jurisdikcijom slaviti Euharistiju na 54. Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 27. rujna 2020.
 
Nadbiskup Vukšić podsjetio je vijećnike da je Stručno tijelo za prijenose liturgijskih slavlja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine izradilo Kalendar liturgijskih i drugih slavlja za medijsko praćenje u 2020. godini u okviru Katoličke Crkve u BiH koji je objavljen na mrežnoj stranici Katoličke tiskovne agencije BK BiH i portala Nedjelja.ba.
 
Vijećnici su rado primili na znanje informaciju da je vlč. Dražen Kustura imenovan predstojnikom Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornikom Vrhbosanske nadbiskupije. (kta)
PREPORUČI