Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 27.02.2020

Održana sjednica Vijeća za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Pod predsjedanjem pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Semrena

Redovita sjednica Vijeća za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održana je u srijedu, 26. veljače 2020. u prostorijama BK BiH u Sarajevu pod predsjedanjem pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Semrena.

U uvodnoj riječi biskup Semren pozdravio je prisutne vijećnike te pročitao izvješće o drugom Obiteljskom danu BiH koji je održan na Kupresu 27. i 28. srpnja 2019. u organizaciji BK BiH. Ovaj susret je dobrim dijelom bio posvećen pastoralu starijih osoba, djedova i baka, a toj temi je bila posvećena i ova sjednica Vijeća. 

Biskup Semren spomenuo je i svoju Poruku za Dan života koji je obilježen, 2. veljače 2020. „Razmišljajući o Danu života razmišljamo o obitelji u kojoj se rađa život, o dostojanstvu obitelji, o dostojanstvu roditelja i djece...Iz obitelji kao zajednice ljubavi mogu proizaći poticaji za obnovu društva, naroda i čovječanstva...Stoga je život svet i nepovrediv od prvog časa začeća. Čovjek je kao osoba sam za sebe svrha, a nikada sredstvo nijedne vlasti ni institucije na ovome svijetu“, istaknuo je mons. Semren.

Pastoral starijih osoba bio je glavna tema ove sjednice. Prigodno izlaganje pod naslovom: Važni naglasci za današnje vrijeme pročitao je vlč. Tomislav Mlakić.Okosnica njegova predavanja bile su kateheze pape Franje o starosti i starijima iz ožujka 2015. godine u kojima, između ostalog, stoji: „Gdje nema poštovanja prema starijim osobama, tamo nema budućnosti za mlade ljude... U civilizaciji u kojoj nema mjesta za starije osobe ili su one odbačene jer predstavljaju problem, to društvo nosi sa sobom virus smrti“. Vlč. Mlakić iznio je dojam da je pastoral starijih osoba bio pomalo zapostavljen u odnosu na druge vrste pastoralnog rada i da se, iz župničke perspektive, uglavnom odnosi na božićne i uskrsne ispovijedi starijih i bolesnih, dijeljenje bolesničkog pomazanja najčešće pred kraj života starijih osoba, dijeljenje sakramenata u nekim staračkim domovima, obilježavaje jubilarne godišnjice braka ponegdje u župama.. Kazao je da su izazovi veliki i da je potrebno tragati za novim odgovorima i pastoralnim praksama na što tjera prisutnost starijih osoba u crkvama; u mnogima su oni većina. Osvrnuo se i komentirao u svome izlaganju i promišljanje biskupa Semrena o starosti i naveo nekoliko naglasaka: „Dobra se starost ne improvizira nego zaslužuje i priprema kroz čitav život...izbjeći pogrešan spiritualizam koji zatvara starca u samoga sebe s motivacijom da uvijek mora misliti samo na Boga i dobro umrijeti...starac iznad svega treba ljudsko komuniciranje..“ Na kraju je vlč. Mlakić naveo nekoliko prijedloga koje bi bilo moguće provesti: planirati obilježavanje Dana starijih osoba koji se obilježava 1. listopada, uvezivati pastoral mladih i pastoral starijih osoba, na bogoslovijama omogućiti budućim svećenicima da se susreću sa starijim osobama, redovito posjećivati starije u župnim i drugim zajednicama, obradovati ih za rođendane ili obljetnice braka na nedjeljnim župnim slavljima, odgajati obitelji za prihvaćanje njihovih najstarijih članova...

Pod točkom razno biskup Semren i članovi vijeća su imali plodnu raspravu o načinu provođenja obiteljskog pastorala kao i o povezivanju i daljnjem razvoju postojećih pokreta, aktivnosti i sadržaja na i biskupijskoj razini i na razini BK BiH. Posebno je istaknuta potreba da mladi svećenici i bogoslovi u svojoj formaciji budu što aktivnije uključeni u razne aspekte pastoralnog rada uključujući i pastoral starijih osoba. (kta)

PREPORUČI