Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 13.02.2020

Održana sjednica Vijeća za laike BK BiH i Odbora za mlade BK BiH

Pod predsjedanjem predsjednika Vijeća za laike BK BiH mons. Marka Semrena, pomoćnog biskupa banjolučkog

U srijedu, 12. veljače 2020. u prostorijama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održana je zajednička sjednica Vijeća za laike Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) i Odbora za mlade BK BiH pod predsjedanjem predsjednika Vijeća za laike BK BiH mons. Marka Semrena, pomoćnog biskupa banjolučkog.

Na početku sjednice sve nazočne je pozdravio biskup Semren i izrazio iskrenu dobrodošlicu. U svom pozdravnom govoru osvrnuo se na važnije događaje u Crkvi koji su obilježili proteklu godinu. Na poseban način istaknuo je aktualizaciju apostolske pobudnice pape Franje Mladi, vjera i razlučivanje zvanja o kojoj je imao priliku na više stručnih skupova, nekoliko skupova mladih i putem medija progovoriti i ukazati na njezinu važnost u ovom vremenu.

Nakon upućenih riječi biskupa Semrena pročitan je i jednoglasno usvojen zapisnik s prethodne sjednice.

Podneseno je izvješće pripreme Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se održati 9. i 10. svibnja 2020. u Zagrebu. 

Slijedilo je iscrpno predavanje biskupa Semrena o postojanju i djelovanju laičkih udruga pri BK BiH. Biskup se osvrnuo na određene Crkvene dokumente koji govore o suodgovornosti i suradnji vjernika laika u Crkvi te na godinu laika 2017. u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koju je proglasio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kao svojevrsni put priprave za nadbiskupijsku sinodu.

Svoje izlaganje biskup Semren je zaključio je riječima „Svi smo, i pastiri i vjernici, pozvani uložiti maksimalne napore da bi djelovanje vjernika laika u našoj Crkvi i u našem društvu bilo uzdignuto na razinu veće kompetentnosti, organiziranosti, sustavnosti i gorljivosti. Taj se zadatak neće moći ostvariti bez stalnog učenja i usavršavanja, kao ni bez prikladnog duhovno-molitvenog života i nastojanja oko obraćenja.“

Slijedila je diskusija u kojoj je uočeno da nam je potrebna veća povezanost, umreženost u poslanju i navještanju Evanđelja na kojoj trebamo svi raditi i zaključeno da će nas drugi prepoznati da smo Kristovi i jedno u Kristu po našim plodovima.

Sjednicu je zaključio biskup Semren molitvom i preporukom u zagovor Blažene Djevice Marije, Majke Crkve, blaženika Ivana Merza zauzetog vjernika laika i svih hrvatskih svetaca i blaženika. (kta)

PREPORUČI