Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 10.12.2019

Održana sjednica komisije Justitia et pax BK BiH

U prostorijama BK BiH u Sarajevu - pod predsjedanjem biskupa banjolučkog mons. Franje Komarice

Pod predsjedanjem biskupa banjolučkog mons. Franje Komarice, u prostorijama Biskupske konferencije BiH u Sarajevu, održana je 10. prosinca 2019. sjednica Komisije Justitia et pax BK BiH. Uz generalnog tajnika BK BiH mons. Ivu Tomaševića i urednika Katoličkog tjednika vlč. Josipa Vajdnera, na sjednici su sudjelovali novoimenovani članovi Komisije: profesor filozofije na Katoličkom bogoslovni fakultetu vlč. Oliver Jurišić i umirovljeni profesor mons. Franjo Topić, dok je opravdano bio odsutan fra Franjo Radman, prenosi nedjelja.ba.

Nakon uvodne riječi biskupa Komarice u kojoj je pojasnio ulogu Komisije Justitia et pax te ukazao da je potrebno uskladiti njezin Pravilnik sa Statutom vatikanskog Dikasterija o cjelovitom ljudskom razvoju, pristupilo se razmatranju aktualnih tema vezanih uz Svjetski dan ljudskih prava.

U prvom redu razgovarali su o Zakonu o premjeru zemljišta i katastru Republike Srpske te, na primjeru otimanja imovine Banjolučkoj biskupiji, konstatirali njegovu pogubnost koja prijeti postati završnim činom etničkoga čišćenja provedenoga u posljednjem ratu.

Također, izrazili su podršku Klubu Hrvata u Narodnoj skupštini RS-a koji su ustali protiv Zakona o uzurpaciji i dobrovoljačkim kompetencijama u RS-u. Istaknuli su da je riječ o Zakonu koji govori o novoj fazi nepravdi koje su uglavnom Hrvati doživjeli u razdoblju nakon I. svjetskog rata do 1955.

Završno su se osvrnuli na aktualnu migrantsku krizu koja pogađa Bosnu i Hercegovinu te su konstatirati da se ovim izazovom moraju pozabaviti ne samo domaće nego i međunarodne vlasti i kompetentne institucije uvažavajući prava svakog čovjeka.

Sjednica je završena molitvom nakon koje je razgovor nastavljen za obiteljskim stolom. (kta)

PREPORUČI