Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Sarajevo - 27.02.2019

Održana sjednica Vijeća za obitelj Biskupske konferencije BiH

Pod predsjedanjem pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Semrena, predsjednika Vijeća

Redovita sjednica Vijeća za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održana je, 27. veljače 2019. u prostorijama BK BiH u Sarajevu pod predsjedanjem pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Semrena, predsjednika Vijeća.

U uvodnoj riječi biskup Semren pozdravio je prisutne vijećnike i pročitao izvješće o Obiteljskom danu BiH, održanom 29. srpnja 2018. u Kupresu, i Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji upriličenom 15. i 16. rujna 2018. u Splitu i Solinu.

Biskup Semren uveo je i u raspravu o glavnoj temi sjednice u vezi s pastoralom starijih osoba pod naslovom: Uloga starijih osoba u obitelji, Crkvi i društvu. Naglasak je stavljen na proces starenja te na činjenicu da je upućena riječ namijenjena, ne toliko onima koji su već stari, nego onima koji su na putu da to postanu. „Dobra starost se ne improvizira, nego se zaslužuje i priprema kroz cijeli život... Znati ostarjeti jedno je od najtežih životnih umijeća“, kazao je biskup Semren koji je svoje izlaganje podijelio u tri cjeline: Pozitivna gledišta „treće i četvrte dobi“, Negativna gledišta „treće i četvrte dobi“ i Odgojne orijentacije. „Starost ne treba smatrati kao dob zalaza i propadanja, nego je treba gledati kao dob potpunosti – savršenosti... Pounutrašnjenjem vlastite vjere može se ovo vrijeme doživjeti kao vrijeme Dolaska: najljepša dob čitavog života jer ovdje počinje vječna mladost“, kazao je biskup Semren te zaključio da „prošlost pripada Božjem milosrđu, sadašnjost pripada čovjeku i odgovor je život kao žrtva Bogu koji stoji tu pored nas, a budućnost je nada umrlog i uskrslog Krista“.

Vijećnici su također imali plodnu raspravu o načinu provođenja obiteljskog pastorala kao i o povezivanju i daljnjem razvoju postojećih pozitivnih pokreta, aktivnosti i sadržaja na razini pojedine biskupije i na razini Biskupske konferencije BiH.

Vijećnici su upoznati i da će se od 26. do 28. travnja 2019. u Šibeniku održati Nacionalni studijski dani za djelatnike u pastoralu braka i obitelji pod geslom „Starije osobe i međugeneracijska solidarnost – poslanje baka i djedova“ na kojima će učestvovati i predstavnici iz Bosne i Hercegovine. (kta)

PREPORUČI