Naslovna Katolička crkvaO namaBiskupi BK BiHBiskupijeTijela BK BiHRedovništvo u BiHDokumentiZakoniAktualnosti
Kardinal Vinko Puljić Kardinal Vinko Puljić
Sarajevo - 14.03.2018

Pozdrav predsjednika BK BiH kardinala Puljića na početku XX. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH

XX. redovito godišnje zajedničko zasjedanje

Na početku XX. redovitog godišnjeg zajedničko zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, 14. ožujka 2018. u Nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu, riječi dobrodošlice i pozdrava svim nazočnima uputio je predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. Pozdrav kardinala Puljića prenosimo cijelosti:


Draga braćo u biskupstvu!

U svojstvu domaćina i mjesnog ordinarija te predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine od srca vas pozdravljam u ime nas biskupa BK BiH a posebno u svoje ime. Dobro došli na ovo zajedničko zasjedanje koje je na svoj način jubilarno!

Vama, uzoriti kardinalu Bozaniću kao kolegi u kardinalskom zboru, i vama, predsjedniče HBK mons. Želimire, te svima vama, nadbiskupi i biskupi, izričem srdačnu dobrodošlicu. Posebno srdačno pozdravljam generalnog tajnika mons. Petra Palića kojem i ovom prigodom čestitam na imenovanju za pastira drevne Hvarske biskupije.

Već smo ustalili godinama obrađivati teme našeg zajedničkog života i rada koje prožimaju Katoličku Crkvu u Hrvata. Tako je i ove godine sročen dnevni red u tom duhu. Nadam se da ćemo biti učinkoviti u razgovorima i dogovorima.

Kako se nalazimo u Bosni i Hercegovini, neizostavno je prikazati stanje stvarnosti koju mi proživljavamo u ovom podneblju.

Živeći u ovom konkretnom vremenu i proživljavajući ovo ozračje javnog života suočavamo se s brojnim izazovima:

- Radi nestabilne politike proživljavamo trajnu napetost i nesigurnost na svim razinama života, što brojne obeshrabruje te mnogi žele pobjeći iz takovog ozračja, jer su se umorili slušati tu klimu nerješavanja pitanja.
- Budući da nedostaje život jednakih ljudskih i građanskih prava, kao i poštivanje ljudskog dostojanstva, uvlači se nepovjerenje u ljude i nepovjerenje jednih prema drugima.
- U redovnoj komunikaciji politički interesi su izbili u prvi plan, što posebno pogoduje korupciji i kriminalu.
- Mnogi gube nadu i pouzdanje u Boga, povjerenje u čovjeka kao i gube hrabrost za život pa se navlači crna slika koja dovodi čak i do samoubojstva.
- Mnogi žele pobjeći od stvarnosti i svih ovih svagdanjih izazova odlazeći u druge zemlje i olako napuštajući svoju rodnu grudu, i to onu za koju su prolijevali krv, znoj i suze.
- Sve je manje hrabrosti za život te se sve manje rađaju djeca, a i ona koja se rode, premalo se ulaže u pravi odgoj ljudskosti, duha i morala.
- Bolno je doživjeti tolike stare, bolesne, napuštene i zaboravljene za koje nerijetko čak ni njihova vlastita djeca nemaju srca, a društvo pogotovo pa je premalo socijalne skrbi za takve.
- Dostojanstvo čovjeka i naroda se urušava kroz nevjernost, kriminal i korupciju. Odgovornost u društvu se sve manje vrednuje i traži.

Ovu crnu sliku ne želim više prikazivati, nego želim u taj sumrak života unijeti jedno novo svjetlo koje nam daje slavlje Uskrslog Krista. Hvala Bogu, ovdje još vjere ima i pouzdanja u Boga. Veoma smo zahvalni dobrim ljudima koji imaju srca za nas i naš ostanak i opstanak na našoj grudi.

Vama biskupima i cijeloj Crkvi u Hrvatskoj iskreno zahvaljujem za svaku potporu i razumijevanje i kršćansku solidarnost koju ste iskazivali te ste voljni i dalje iskazivati.

Vaš dolazak među nas je veliki znak solidarnosti i pozitivna poruka javnosti. Hvala Vam da imate strpljenja saslušati nas, ali i pokazati interes za potporu traženja rješenja.

PREPORUČI